Hoe wij de maatschappij helpen

People Planet Progress-Festival voor collega’s

Ambities moet je niet alleen op papier zetten, maar ook tot leven brengen. Met dit doel organiseerde VodafoneZiggo voor alle medewerkers het derde People Planet Progress-Festival: een week met inspirerende sessies, bekende sprekers en aansprekende verhalen. Hoe kunnen we als bedrijf nog inclusiever zijn? Die vraag kwam volop aan bod tijdens het festival. We inspireren en motiveren collega’s dan ook om hier zelf actief mee aan de slag te gaan. 
 

Hoogleraar communicatiewetenschap Alexander van Deursen trapte het festival af en hield een inspirerend verhaal over digitale inclusie. In een sessie van stichting MuZIEum werden collega's met behulp van virtual reality meegenomen in de belevingswereld van mensen die weinig tot niets zien. Een collega deelde zijn ervaringen als iemand die blind is en gaf aan welke rol het bedrijfsleven kan spelen om te zorgen dat mensen met een visuele beperking goed meekomen. 

Voor het eerst deelden we dit jaar ook awards uit aan medewerkers die met een klein idee voor een grote oplossing zorgden. Op deze manier stimuleren we onze eigen mensen om mee te denken over innovaties die ons kunnen helpen om als bedrijf verder te verduurzamen. 

Instant Network voor Oekraïne

Onze gedachten zijn bij iedereen die door de oorlog in Oekraïne wordt getroffen. We voelen het als onze plicht om te helpen waar we kunnen. Daarom doneerden we 12.000 prepaid simkaarten aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En onze klanten konden gratis bellen en sms'en naar en vanuit Oekraïne.

Via het Instant Network programma van de Vodafone Foundation zetten we in grensgebieden van Oekraïne noodnetwerken op met gratis WiFi en legden we verbindingen aan in masten, noodgebouwen en treinstations. In juni reisden we naar een voormalig zomerkamp in Polen, waar 120 Oekraïense weeskinderen wonen. Ook daar legden we een gratis WiFi netwerk aan.

We ontfermden ons ook over gevluchte gezinnen. Samen met de gemeente Gooise Meren huisvestten we 120 Oekraïense families in een hotel. Ook hielden we rekening met de kleintjes die hun land moesten ontvluchten, door de Oekraïense Nickelodeon toe te voegen aan al onze tv-pakketten. En waar de gemeente zorg en onderwijs mogelijk maakte, faciliteerden wij kantoren, vervoer en internetverbindingen.

Een team vrijwilligers van Vodafone reist naar rampgebieden om te helpen bij het opzetten van noodnetwerken.

We zorgden dat Oekraïners die nieuw waren in Nederland versneld konden solliciteren bij VodafoneZiggo. Voor volwassenen die vlug aan het werk wilden, kwam er een speciaal ingericht carrièreplatform. We mogen er al velen tot de VodafoneZiggo-familie rekenen.

Energy Crew voor energiebesparing

Gedreven door duurzaamheid én stijgende energieprijzen, richtten we ons volledig op het versneld verlagen van ons energieverbruik. Het resultaat is een ambitieus actieplan, uitgevoerd door onze Energy Crew. Dit team van energiebewuste collega's uit alle hoeken van ons bedrijf identificeerde al meer dan honderd mogelijke besparingen.

Naast deze gespotte sluipverbruikers namen we veel meer energie-efficiënte maatregelen. Zo schakelden we verouderde diensten uit en installeerden we energiebesparende software-updates. En via IoT-oplossingen maken we onze gebouwen slimmer. Zijn er geen mensen in een ruimte? Dan gaat de verwarming vanzelf omlaag.

We doen ook ons best om het energieverbruik van onze klanten te verminderen. Door oude mediaboxen te vervangen door de Mediabox Next Mini, bijvoorbeeld. De Mini gebruikt minder stroom, springt vanzelf op standby en heeft een bespaarmodus. Bovendien bestaat hij uit 85% gerecycled materiaal en past hij met gemak door de brievenbus. Dat laatste scheelt weer een rit van de koerier. Ook dat is energie.

Online Masters voor kinderen

We leven in een digitaal snel veranderende wereld. Om onze jongeren daarop voor te bereiden, startte VodafoneZiggo een vernieuwend programma: Online Masters. Met dit gratis lespakket brachten we al meer dan 550.000 leerlingen belangrijke digitale vaardigheden bij. Vier thema’s staan hierbij centraal: de digitale wereld, online vaardigheden, veilig online en de balans tussen online en offline.

Het is essentieel dat wij kinderen en jongeren voorzien van de juiste digitale kennis.

De lessen ontwikkelden we samen met Veilig Internetten en Mediawijzer.net. Meesters uit het vak, van professoren tot vloggers, brengen de lesstof vervolgens over op leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het middelbaar onderwijs. In boeiende videolessen leren ze over het benutten van de kansen die digitalisering te bieden heeft.

Naast ons reguliere aanbod ontwierpen we ook modules voor tieners in het speciaal onderwijs, leerkrachten én ouders. Die eersten krijgen les over online pesten en sexting. Docenten spijkeren we bij over online gamen en programmeren. En ouders krijgen de module Online Masters @Home om up-to-date te blijven op het gebied van digitale opvoeding.

Welkom Online voor ouderen

Je ziet het overal om je heen: onze samenleving digitaliseert steeds verder. Maar niet iedereen vindt daarin even makkelijk de weg. Ouderen bijvoorbeeld, voelen zich soms buitengesloten, gefrustreerd of machteloos omdat ze niet goed mee kunnen komen. Voor hen bieden we het lesprogramma Welkom Online aan, samen met ASML en het Nationaal Ouderenfonds. Een laagdrempelige manier om de digitale wereld stap voor stap te verkennen.

Het gratis online lesprogramma is er voor iedereen van 65 jaar en ouder die digitaal vaardiger wil worden. In verschillende workshops leren zij digitale thema's kennen en ontwikkelen ze basisvaardigheden. Denk aan internetbankieren, online een afspraak maken met de huisarts of een reis plannen via een app. Vrijwilligers van het Ouderenfonds, ASML en VodafoneZiggo geven deze lessen.

In 2022 kwam de docuserie Welkom Online uit. Hierin volgen we vijf ouderen die dankzij deze cursus beter leren omgaan met het internet. De serie is online te bekijken.

Deel deze pagina: