1. Secure & seamless connectivity

De krachtige netwerken van Vodafone en Ziggo vormen een hoogwaardige infrastructuur die klaar is voor de digitale toekomst. Voor naadloze verbondenheid, slimmer werken en innovatieve diensten. Elk jaar opnieuw investeren we om dit netwerk veiliger, stabieler en duurzamer te maken. Met succes: het vaste netwerk van Ziggo werd in 2022 als beste getest en zowel dit netwerk als het mobiele Vodafone-netwerk behoren al jaren tot de beste van de wereld. 

RECORD OP ONS NETWERK 

Het gemiddelde dataverbruik van onze klanten bereikte in 2022 opnieuw een recordhoogte. Consumenten en bedrijven hebben behoefte aan steeds meer internetcapaciteit en maken intensiever gebruik van ons netwerk. Dat hangt onder andere samen met de groei van gestreamde videocontent. Onze klanten kijken steeds meer in hoge kwaliteit naar series en films van de bekende streamingsdiensten en naar het aanbod van Ziggo via onze mediaboxen. Daarbij maakt Nederland door online-onderwijs, gamen en thuiswerken intensiever gebruik van internet. We zien dit terug in de hoeveelheid upstream-internetverkeer van onze klanten, vooral door videobellen vanuit huis.

Daarom investeren we continue in de betrouwbaarheid van ons netwerk en zorgen we dat de internetsnelheid van de verschillende abonnementen blijft aansluiten op de behoefte van onze klanten. Zo ontvingen onze klanten in 2022 opnieuw een automatisch snelheidsupgrade, van gemiddeld zo’n 20%.  

Consumenten en bedrijven hebben behoefte aan steeds meer internetcapaciteit en maken intensiever gebruik van ons netwerk.

GIGABIT SNELHEDEN 

Over snelheid gesproken: het signaal naar de klant gaat voor 97% over glasvezel. Ideaal om veel data over lange afstanden te verzenden. Voor het laatste stuk naar de klant, van de wijkcentrales tot elk afzonderlijk adres, gebruiken we coaxkabels. Daarvoor gebruikt VodafoneZiggo al jaren Docsis-technologie. Een solide techniek waarmee we dankzij telkens slimmere software ook steeds meer bandbreedte aanbieden. Sinds eind 2022 kunnen nu meer dan zeven miljoen huishoudens en bedrijven profiteren van Gigabit-snelheden. Daarmee ronden we een landelijke operatie af waar zo’n 120 collega's vier jaar lang hard aan werkten. Een snelheid van 1 Gigbabit per seconde (Gbit/s) is vooralsnog meer dan genoeg voor de meeste huishoudens. Zo zouden hypothetisch 80 mensen tegelijk kunnen vergaderen via MS Teams en 40 mensen tegelijk televisiekijken in 4K-kwaliteit. 

Die snelheid zal door de jaren heen overigens nog flink stijgen. Begin 2023 test VodafoneZiggo Docsis 4.0. Daarmee kunnen we eenvoudig doorgroeien naar een downloadsnelheid van 10 Gbit/s en een uploadsnelheid van meer dan 1 Gbit/s. Dit maakt het netwerk tot in de verre toekomst geschikt voor snel en stabiel internet. In 2022 had ons vaste netwerk een beschikbaarheid van 99,97%  

We zorgen ervoor dat onze klanten op hun mobiele toestellen kunnen doen wat ze willen, overal en altijd.

KWALITEIT VOOROP 

Onze klanten geven aan dat deze betrouwbaarheid en beschikbaarheid voor hen de belangrijkste criteria zijn op basis waarvan zij keuzes maken. Zorgen voor voldoende capaciteit en altijd beschikbare diensten blijft voor ons dus de belangrijkste focus. 

Ook het mobiele internetverkeer van onze klanten groeit elk jaar stevig. In 2022 zagen we bij Vodafone een stijging van ongeveer 31%. Deels door de groei van het aantal gebruikte toestellen, en deels door wat gebruikers daarmee doen. Om die groei mogelijk te maken, plaatsten we de afgelopen twee jaar zo’n 300 nieuwe zendmasten. Met deze ‘verdichting’ van ons netwerk kan iedereen blijven rekenen op een soepele verbinding. Daarnaast investeerden we stevig in stabiliteit en betrouwbaarheid. We zorgen ervoor dat onze klanten op hun mobiele toestellen overal en altijd kunnen doen wat ze willen. De beschikbaarheid van ons mobiele netwerk kwam in 2022 uit op 99,79%. 

IOT NEEMT HOGE VLUCHT

Het aantal online apparaten neemt explosief toe, zowel bij mensen thuis als in het bedrijfsleven. De 5G-gedreven technologie achter het Internet of Things is een echte gamechanger voor allerlei industrieën en sectoren. Van inspectiedrones tot draadloze lasers en een maairobot die akkers onkruidvrij houdt – de innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Iets waaraan wij enthousiast bijdragen in de 5G Hub in Eindhoven en in 5Groningen. Voor VodafoneZiggo betekent deze ontwikkeling dat ons netwerk dag en nacht stabiel en betrouwbaar moet zijn. Hierin blijven we dan ook onophoudelijk investeren. 

De 5G-gedreven technologie achter het Internet of Things is een echte gamechanger.

DUURZAAM NETWERK 

Voortdurend schonen we ons netwerk op, vooral door oude systemen, servers en platforms uit te schakelen. Omdat ze niet meer nodig zijn, of omdat hun taak overgenomen wordt door nieuwere en zuinigere systemen. Hiermee bereikten we in 2022 een grote besparing in energieverbruik, vergelijkbaar met de jaaropbrengst van 3.000 zonnepanelen. Dit opschoonwerk levert bovendien een overzichtelijker en simpeler netwerk op. Dat betekent vooruitgang voor ons én voor onze klanten, want het maakt onze diensten nog stabieler en betrouwbaarder. 

Daarnaast besparen we energie in ons netwerk door apparatuur slim in te zetten. Zo gebruiken we algoritmes om te bepalen wanneer het netwerk minder vermogen nodig heeft, bijvoorbeeld ’s nachts. Lees meer over onze klimaatprestaties in het hoofdstuk ‘Onze duurzame operatie’. 

Deel deze pagina: