Onze duurzame ambities

In onze hele organisatie spelen duurzaamheid en circulariteit een steeds grotere rol. Van een groeiend bewustzijn onder onze medewerkers tot stevige ambities en meetbare resultaten. We zoeken voortdurend naar kansen om efficiënter en energiezuiniger te zijn en minder grondstoffen te gebruiken. Voor onze eigen organisatie, voor onze klanten én voor de maatschappij. Lees hier welke stappen we in 2022 hebben gezet en hoe die bijdragen aan onze ambities.    

DUURZAME DOELEN 

Onze overkoepelende doelstelling is om voor 2025 onze CO2-uitstoot met 50% te verminderen ten opzichte van 2018. Daarnaast willen we 287 Terra Joule (TJ) aan energie besparen tussen 2021 en 2024. In 2022 hadden we 79 procent van deze doelstellingen behaald en bespaarden we 227 TJ aan energie.  

Veel factoren zijn van invloed op onze CO2-voetafdruk, zoals ons netwerk, hoe we voertuigen gebruiken en vooral hoe we onze producten ontwerpen. We geloven dat we efficiënter kunnen zijn in het verbeteren van onze impact op het milieu als we samenwerken tussen afdelingen. Elke zakelijke afdeling bij VodafoneZiggo heeft ambassadeurs van onze People Planet Progress-strategie die verandering in hun teams stimuleren, waardoor we blijvende, duurzame veranderingen kunnen aanbrengen in onze manier van werken.

SUBSTANTIELE CO2 REDUCTIE 

Onze CO2-reductiedoelstellingen voor 2025 zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiatief (SBTi). Dit betekent dat ze in lijn zijn met de benodigde CO2 reducties om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5°C, de meest ambitieuze doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs[1].   

VodafoneZiggo is onderweg naar een compleet CO2-neutrale waardeketenbedrijfsvoering[2]. We zetten ons onophoudelijk in om onze uitstoot verder te verminderen.  We nemen alle mogelijke stappen om initatieven te lanceren waarmee we onze impact op het milieu verder verkleinen. Ons doel is om onze uitstoot elk jaar verder te beperken tot en met het officiële SBTi target jaar 2050.

De directe CO2-uitstoot die we echt niet kunnen voorkomen, compenseren we door Gold Standard gecertificeerde klimaatprojecten te steunen. Dit is de strengste standaard voor CO2-reductieprojecten. Zo hebben we in 2022 onze directe CO2-voetafdruk ter grootte van 9 kTon CO2 gecompenseerd door te investeren in een windenergiepark in Turkije. Elk jaar kiezen we zorgvuldig een project uit dat goed aansluit op onze kernwaarden en waarmee wij denken de meeste impact te kunnen maken. 

DUURZAME FINANCIERING 

Na de uitgifte van groene obligaties in 2020, introduceerden we in 2022 de innovatieve Sustainability Linked Bonds. Hiermee verbinden we onze financieringsstrategie direct aan onze doelstellingen op het gebied van milieuprestaties. 

Naast de gebruikelijke renteboete als we de doelen niet halen, hebben we ook de stimulans van lagere aflossingskosten ingebouwd voor wanneer we onze doelen wél bereiken. De besparingen die we hiermee realiseren herinvesteren we in duurzame projecten en initiatieven binnen VodafoneZiggo.  

INTERNATIONALE STANDAARDEN

Net als onze moederbedrijven Vodafone Group en Liberty Global committeren we ons aan het Science Based Target Initiative (SBTi). Hierdoor toetst een onafhankelijke partij onze duurzame doelstellingen aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast voldoen we aan belangrijke internationale regels als de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED), de internationale norm voor energiebeheersystemen (ISO 50001) en de internationale standaard voor milieumanagementsystemen (ISO 14001). 

ONZE AMBITIES EN DOELSTELLINGEN 

  • We beperken onze CO2-uitstoot. Onze overkoepelende doelstelling is om voor 2025 onze CO2-uitstoot in de totale keten (scope 1, 2 en 3) met 50% te verminderen ten opzichte van 2018.

  • We zetten erop in om tussen 2021 en 2024 ten minste 287 TJ aan energie te besparen. 

  • Sinds 2013 kopen we 100% groene stroom in met Garanties van Oorsprong (GvO) voor Europese windenergie. Een GvO garandeert dat energie op een hernieuwbare manier is opgewekt. 

  • Voor Scope 1 en 2 compenseren we de CO2-uitstoot die we niet kunnen voorkomen. Dit doen we door Gold Standard gecertificeerde klimaatprojecten te steunen. De strengste standaard voor CO2-reductieprojecten. 

  • We besparen zoveel mogelijk op energieverbruik in onze kantoren en winkels. Dit gebeurt onder meer door minder kantoorlocaties, minder winkels en door flexibel werken zeer toegankelijk te maken. Ook printen we zo min mogelijk, hebben we ledverlichting en monitoren we ons verbruik met slimme meters. 

  • We innoveren ons netwerk met energiezuinige en efficiënte oplossingen. Bijvoorbeeld door toepassing van energiezuinigere apparatuur, door slim om te gaan met het koelen van onze datacenters, door uitfasering van oude apparatuur en netwerktechnologie en door synergie te creëren tussen het vaste en mobiele netwerk.

  • Onze nieuwe mediaboxen zijn steeds kleiner en energiezuiniger door de inzet van nieuwe technologieën. Klanten kunnen zelf hun energiestand instellen. 

  • We stimuleren duurzame mobiliteit van onder medewerkers, iedereen krijgt de mogelijkheid om volledig gratis met het ov te reizen, zowel zakelijk als privé. 

  • We vergroenen ons wagenpark voor ambulante medewerkers. Met meer elektrische leaseauto’s en elektrische bussen, elektrische scooters, fietsen en e-steps voor monteurs. 

  • We gebruiken zoveel mogelijk biologisch afbreekbare materialen in onze logistieke processen. 

  • We recyclen oude of kapotte apparatuur van klanten of stimuleren klanten deze in te leveren bij een recyclepunt van Wecycle. 

  • We gebruiken steeds minder verpakkingsmaterialen. Onder andere door slimmer te verpakken met minder loze ruimte. Dit scheelt materiaal en bespaart vervoerders loze ruimte en ritten. 

  • We bieden diensten als de Vodafone Inruildeals en de Smartphone Scan aan, waarmee consumenten bewuste keuzes kunnen maken om de levensduur van telefoons te verlengen en het maximale uit hun telefoon te halen: recycle, reuse, repair en reduce.  

  • 1Het Parijs Klimaat akkoord heeft als doel om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden celcius en zelfs te streven naar inspanningen om de opwarming tot maximaal 1.5 graden celcius te beperken. 
  • 2Volgens de SBTI standaard voor de ICT sector betekent 'net zero' dat organisaties in 2050 minimaal 95% reductie hebben bereikt voor scope-1 en scope-2 emissies en minimaal 90% voor scope 3 emissies. Eventuele overgebleven emissies worden gecompenseerd. 

Deel deze pagina: